Dnia 24. 11. 2017r. w Branżowej Szkole I stopnia odbył się „Dzień Szarlotki” Uczniowie klas kształcących się na kierunkach cukiernik i ogrodnik oraz pracownik pomocniczy obsługi hotelowej, mieli szansę pochwalenia się swoją pasją zawodową połączoną z pracą w swoim zawodzie. Cukiernicy upiekli pyszne szarlotki, które następnie zostały podane na pięknie zastawionym stole przygotowanym przez hotelarzy. Również ogrodnicy mieli swój udział w święcie szarlotki poprzez przedstawienie historii uprawy jabłoni i wartości odżywczych jabłek połączonych z degustacją 11 odmian tego owocu. Dodatkowymi atrakcjami były odbywające się równocześnie konkursy na najciekawszą krzyżówkę wykorzystującą słownictwo technologiczne związane z produkcją szarlotki, konkurs na hasło reklamujące szarlotkę, na najciekawszy plakat o wartościach odżywczych jabłek, no i oczywiście konkurs na najsmaczniejszą szarlotkę. Upieczone szarlotki następnie zostały sprzedawane, a dochód ze sprzedaży ciast wsparł akcję charytatywną Szkolnego Klubu Wolontariatu. Za środki finansowe, uzyskane ze sprzedaży została zakupiona sucha karma dla bezdomnych zwierząt sosnowieckiego schroniska.