PYSZNE ZDROWE CHRUPIĄCE I PROSTE DO ZROBIENIA SEZAMKI
Zanim zachęcimy Was do samodzielnego wykonania w domu sezamków ciekawi jesteśmy czy wiecie że:
– Pochodzą z Azji i bliskiego wschodu,
– Wytwarzane są z ziaren sezamu który jest dobrym źródłem,
– Witamin rozpuszczalnych w tłuszczach ADEK,
– Niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT),
– Składników mineralnych – magnez, potas, wapń, żelazo, cynk i fosfor.
Sezam zawiera również unikatowe substancje takie jak sesamol i sesamolina, które są naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi w organizmie procesy starzenia. To wszystko sprawia, że pomaga on w utrzymaniu młodej, elastycznej skóry, chroni organizm przed niektórymi chorobami metabolicznymi i zmniejsza ryzyko nowotworów. SEZAM – tak ROŚNIE I WYGLĄDA W NATURZE:
A ZATEM DO DZIEŁA – CZAS NA chrupiące i pachnące SEZAMKI
Składniki
• 200 g ziaren sezamu
• 200 g cukru
• 2 łyżki wody
• 1 łyżka płynnego miodu
Sposób wykonania:
– Ziarna sezamu wrzuć na patelnię i upraż na złoty kolor często mieszając,
– Odstaw do wystudzenia,
– Do garnka wsyp cukier i dodaj wodę, zamieszaj i podgrzewaj tak długo aż się skarmelizuje (będzie płynny i w złotym kolorze),
– Do karmelu dodaj miód, wymieszaj i następnie dodaj sezam, połącz wszystko razem w jednolitą masę,
– Wylej masę na pergamin, przykryj drugim arkuszem i szybko rozwałkuj na grubość około 2-3mm.
UWAGA ! masa szybko twardnieje
– Gdy masa wystygnie odklej pergamin,
– Z wystudzonego placka wykrawaj dowolne kształty.
SMACZNEGO !!!
I jeszcze filmik instruktażowy
https://youtu.be/bf011RGzttQ