8 listopada obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Z tej okazji warto przypomnieć, jak ważną rolę pełni śniadanie w codziennej diecie oraz co powinno zawierać, żeby było wartościowe. To także doskonały moment, by zadbać o prawidłowe nawyki żywieniowe naszych uczniów – zaczynając każdy dzień od pełnowartościowego posiłku. W to wyjątkowe święto uczniowie klas I-III SP przygotowywali na śniadanie naprawdę coś pysznego, a przede wszystkim zdrowego. W czasie zajęć zapoznano dzieci z zasadami zdrowego odżywiania się. Uświadamiano, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię i siłę do zabawy, lepiej koncentrują się podczas zajęć. To najlepszy start w nowy dzień. Zwrócono również uwagę na aktywność fizyczną każdego dnia tak ważną dla zdrowia każdego człowieka. To był wyjątkowo smaczny i kolorowy dzień.
E. Wołos, M. Jankowiak