Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród dzieci i młodzieży, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety. Obecnie mamy “modę” na zdrowe żywienie, przez co powstają bary typu slow food, cieszące się ogromną popularnością. Ważne jest też to, że wzrasta świadomość ludzi na temat zdrowego odżywiania. Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania przypada co roku 8 listopada. Również młodzież Branżowej Szkoły – uczniowie klasy hotelarskiej, obchodzili ten dzień, przygotowując sałatkę owocową, dającą moc witamin i energii na cały dzień. Z chęcią też podzielili się przysmakiem ze swoimi kolegami z klasy ogrodniczej.
K. Marek