SOSW Aktualności - BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
8 listopada 2018

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród dzieci i młodzieży, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety. Obecnie mamy “modę” na zdrowe żywienie, przez co powstają bary typu slow food, cieszące się ogromną popularnością. Ważne jest też to, że wzrasta świadomość ludzi na temat zdrowego odżywiania. Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania przypada co roku 8 listopada. Również młodzież Branżowej Szkoły – uczniowie klasy hotelarskiej, obchodzili ten dzień, przygotowując sałatkę owocową, dającą moc witamin i energii na cały dzień. Z chęcią też podzielili się przysmakiem ze swoimi kolegami z klasy ogrodniczej.

K. Marek

kontrast
powiększenie

   

Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy
dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej

w Dąbrowie Górniczej
ul. Swobodna 59
tel. 32 261 80 03

Skip to content