9 i 10 marca 2020 roku odbyły się pierwsze zajęcia w ramach projektu pt.: „ Przy wspólnym stole – Żyj smacznie i zdrowo”. Uczniowie pierwszej klasy szkoły branżowej, podczas zajęć praktycznej nauki zawodu, przygotowali ciasto jogurtowe wraz z Panią Grażyną Kolasą. Podczas lekcji przypominali podstawowe zasady higieny podczas przygotowywania posiłku oraz zasady jego wykonywania. Następnego dnia spotkali się przy wspólnym stole wraz z nauczycielkami przedmiotów przyrodniczych, by w miłej atmosferze dowiedzieć się o zasadach prawidłowego żywienia i delektować słodkim poczęstunkiem. Podczas konsumpcji poznali zalety wody z cytryną i składników użytych do wykonania ciasta. W formie zabawy rozpoznawali owoce i warzywa oraz odpowiadali na pytania dotyczące zasad savoir vivre przy stole. Przed posiłkiem obejrzeli film instruktażowy dotyczący prawidłowego mycia rąk i wykonali czynności higieniczne. Na zakończenie otrzymali książki: „Przepisy dla każdego” oraz posprzątali salę lekcyjną.
J. Wilmowska, A. Bugaj, A. Kępa, G. Kolasa