Z okazji Europejskiego Tygodnia Sportu, w dniu 28 września 2018 r. p. Ewa Tarnowska oraz p. Teresa Kowalska zorganizowały warsztaty zdrowego żywienia dla uczniów klas gimnazjum ZET oraz Szkoły Przysposabiającej do Pracy. Warsztaty odbyły się w pracowni gospodarstwa domowego. Na stołach zagościły produkty zdrowe, zawierające mnóstwo witamin i soli mineralnych, które przyczyniają się do naszego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Z owoców – jabłek, gruszek, winogron, brzoskwiń, bananów oraz jogurtu naturalnego uczniowie pod kierunkiem nauczycielek wykonali sałatkę owocową, a z marchewek i jabłek powstała surówka. Uczniowie otrzymali sporą dawkę wiadomości na temat wartości odżywczych owoców oraz warzyw. Omówiona została ,,Piramida żywienia,, – poszczególne piętra, z naciskiem na podstawę ,,Piramidy,, którą stanowi aktywność fizyczna oraz uzupełnianie wody w naszym organizmie. Wreszcie przyszedł moment degustacji. Czy przygotowane posiłki były dobre? Były. Nie tylko dobre, ale również wartościowe.
Ewa Tarnowska, Teresa Kowalska